Inspiratie voor een bietenrecept?
Tip
De roodroze Chioggia
bieten laten hun witte ringen zien als u ze
doorsnijdt. Erg geschikt voor een mooie
vegetarische carpaccio tijdens de Kerst!
De rode, gele, witte en roodroze bieten van Poiesz smaken van nature fantastisch en maken van elk kerstdiner een feestje. Ze zitten vol voedingsstoffen, omdat ze uit robuuste, gezonde bodem komen. Biologisch-dynamische teler Annechien Bruinsma uit Sexbierum vertelt hoe onze gezondheid verbonden is met die van de aarde en vertaalt wijsheden uit het verleden naar 2024.
Geeft u uw gezondheid ook een boost met bietjes van Annechien en Jurjen? U vindt ze in op de groenteafdeling van Poiesz.
Gezonde bodem
Het telen van lekkere en voedzame bieten begint bij een rijke bodem vol rupsen, wormen, mijten, schimmels en bacteriën. Annechien is gepassioneerd over de enorme hoeveelheid leven onder onze voeten. “Als je je verdiept in de bodem, ontdek je een wereld op zich. Een handvol aarde bevat ontzettend veel verschillende organismen, die onze gewassen van voedingsstoffen voorzien.
De wisselwerking in de natuur is magnifiek.” Annechien en Jurjen gebruiken vaste mest en natuurcompost. Ze streven naar een ideale verhouding van spoorelementen zoals zink, ijzer en magnesium. Een perfect bedje voor bietjes.
Gezonde gewassen
Zo’n 75.000 kilo bieten verlaten dit jaar het terrein van Annechien en Jurjen. Ze zitten vol met vitaminen en mineralen, onder andere ijzer, magnesium en vitamine A, B en C. Puur natuur. ‘Als je bij ons een bietje uit de grond trekt, kun je ‘m zo opeten. Wij gebruiken geen bestrijdingsmiddelen, maar kijken naar oplossingen die de natuur biedt. Annechien en Jurjen verstaan de kunst van het wachten. “Soms is nietsdoen het beste. De natuur herstelt zich heel vaak vanzelf.”
Gezonde mensen
Annechien heeft naar eigen zeggen het mooiste beroep ter wereld. Ze is veel in beweging, werkt met de seizoenenen en levert met volwaardige voeding een bijdrage aan de maatschappij. Ze hoopt dat we ons nog veel bewuster worden van wat we eten. “Darmen worden wel een het tweede brein genoemd omdat ze zoveel invloed hebben op onze gezondheid. Het werkt in de darmen net zoals in de bodem. Op beide plekken zitten veel verschillende bacteriën die voeding nodig hebben om hun werk te doen. Alles hangt met elkaar samen: een gezonde bodem zorgt voor volwaardige voeding en volwaardige voeding zorgt voor gezonde mensen.”